2009-07-21

Készülődés Brüsszelbe

A hétvégén voltam Brüsszelben. Sokat köszönhetek kedves ismerősömnek Pauline-nak, akivel már több, mint 20 éve ismerjük egymást (Jesszusom!). Ő ott posztdok állásban dolgozik és felajánlotta, hogy amíg ott van, addig elmehetek hozzá várost nézni. Kicsit megbonyolította a helyzetet az, hogy 2 hónapon belül befejezi ott a munkáját és kb 1 hónapig pedig nyaralni fog, így a felajánlás júliusra korlátozódott.
Júliusban, júliusra vonatkozó olcsó TGV (Thalys) jegyet venni, lehetetlen!!! Kivéve, ha az ember jól tud franciául és ismer olyan szavakat, mint "troc" (argó, jelentése: csere). Na persze ezt a segítséget is Ő adta és talált 2 weboldalt is, ahol utazásról lemondó emberek próbálják eladni korábban vett jegyüket. Összességében sikerült minimum 80 Eurót megspórolni az oda-vissza úton. Halleluja!
Persze a jegyvásárlás izgalmas volt, mert naponta 4-szer kellett ránézzünk, hogy minél hamarabb lecsaphassunk egy-egy frissen feltett jegyre. Egy olcsó jegy kelendő és űgy tűnik sok ember ismeri ezeket az oldalakat. Hát ugye magyar viszonylatban ezt nehéz elképzelni, hogy valaki MÁV jeggyel "üzletel", de ezt inkább úgy kell elképzelni, mintha valaki jegyet venne repülőre, majd meg akarna szabadulni tőle. Normális szervezés esetén, amennyiben minimum 1 hónappal korábban veszed a jegyet, akkor akár fele-harmada áron hozzájuthatsz a jegyhez.
Szóval lassan, de biztosan haladtunk előre és előbb sikerült megvenni a jegyet oda, majd szerencséjére - mert nem maradtam a nyakán - visszafele is. Mindkét esetben azonban át kellett szelnem a várost és utaztam értük egyenként 2-2 órát... de megérte.
Pénteken délután 4-kor léptem le a munkahelyről és így értem el a Gare du Nord-on a Thalys gyorsvonatot. Szerencsére ez ugyanazon az RER vonalon van, mint a munkahelyem.
Milyen az én szerencsém... Megérkeztem az állomásra a vonat indulása előtt jó fél órával és hamar meg is találtam a nagy kijelzőn a vonatomat. Aztán egyre feljebb és feljebb került a listában, hiszen az előtte lévő vonatok mind sorra elmentek és így lekerültek a kijelzőről. Azonban! Az indulás előtt 20 perccel bejelentették, hogy a vonat még nem érkezett meg, így várhatólag 20 percet késni fog. Ezt 5 percen belül módosították és kijelentették, hogy 20 percen belül fog megérkezni... ami ugye még későbbi indulást eredményez.
Hát eltelt a 20 perc is, amikor bemondták, hogy újabb 10 perc múlva érkezik, a 7-es vágányra. És igen!!! 30 perc késéssel megérkezett, majd kb 40-45 perc késéssel elindult.
Ja persze az a vonat, ami szintén Brüsszelbe tartott és menetrend szerint 30 perccel később indult, az végülis hamarabb ment el... Fura ugyan, de ha arra gondolok, hogy helyjegyem volt egy adott vonatra, akkor érthető, hogy nem csere-beréltek a vonatok között. Így csak az egyik vonat utasai késtek, de azok egész nap (egy hiba, egész napra kiterjed, mert nem sokat áll a két állomás között a vonat).
Elgondolkoztam: ha nem lennék utasa a vonatnak, akkor időben indult volna... :)
Büsszelről később. Itt.

1 megjegyzés: