2009-10-14

Párizs - Útazóknak

Fennáll az esélye annak, hogy mégiscsak meglátogat(nak) valaki(k), ezért a leghasznosabb információkat ide összeírom.

******************************
1) Kedvcsináló
2) Szállás
3) Kiutazás
4) Helyi közlekedés és múzeum bérlet
5) Látnivalók

1) KEDVCSINÁLÓ (videó)
26 év alatt érdemes kiváltani a nemzetközi tanuló igazolványt (student card), sok múzeumban jelentős kedvezményt ad. Időnként elég a személyi felmutatása a születési évvel bizonyítandó a kort.
A legjobb tudomásom szerint a tömegközlekedési jegyek egy órán belül bármennyi átszállásra felhasználhatók, illetve a föld alatt (metró) akárhányszor, amíg fel nem jövünk a felszínre! (Hogy ez mennyivel jobb, mint otthon!)
Szinte minden nap előfordulhat hogy csepeg, ettől nem kell megijedni, sőt a párizsiak ritkán hordanak magukkal esernyőt, még kevésbé esőkabátot. (Így ősz-tél idején az eső valószínűsége megsokszorozódott és inkább csak délután 1-2 órára süt ki a Napocska.)
Egy kényelmes túracipőnél nincs jobb, csak divatosabb, de az utóbbi választása fájdalmas lehet, mert azért van olyan, hogy sétálni kell. Itt jegyzem meg, hogy Versailles megtekintéséhez, pedig egy jól takarítható cipő/szandál a legjobb, mert kavicsos a kert és poros leszel tetőtől talpig!
Helyi közlekedési térképek szinte minden állomáson ingyenesen kaphatók:
Un plan de metro s'il vous plait! (An plan dö métró szilvuplé!) és már adják is... :)
Ugyanakkor, aki rendelkezik internetes kapcsolattal, az akár fel is készülhet szállásának megfelelően, hogy merre menjen és milyen metróval lehet eljutni a helyszínre, ha a Google Maps-et használja. A megnyíló térkép felbontása nem elegendő, de további 2-szeres nagyításnál már láthatók az RER/Metro megállók, melyek fölé helyezve az egeret (nyílról kéz alakzatra vált) rákattintva a pontra, az adott állomáson áthaladó vonalak száma és iránya láthatóvá válik...
Ingyenes (angol) Párizs útikalauz (pdf).
A hónap első vasárnapján sok múzeum ingyenes! (Persze erről sokan tudnak, ezért hosszú a sor. Ilyenkor jó, ha korán kel az ember és esetleg esik, mert akkor a kutyának sincs kedve kimenni... akkor miért jó? Mert ugye a múzeumok fedettek, tehát csak addig ázol, amíg beengednek... hihi)

2) SZÁLLÁS
Hotel/hostel - ha kell
Hostel: Hostelworld HostelBookers
Hotel: Booking és még sok más weboldal, ha nem mentek turisztikai irodába, vagy a gazdag Párizsi nagybácsihoz...

3) KIUTAZÁS
Kezdjük a legfontosabbal, bár ritkán van az, hogy valaki egy verőfényes csütörtök reggelen úgy dönt, hogy másnap elutazik Párizsba, de a kiutazás előtt közvetlenül hasznos lehet, hogy tudjuk hány darab bundabugyit csomagoljunk a lélekmelegítő laposüveg mellé:
wheather vagy forecast és ez utóbbit mindenképpen érdemes megnézni, mert ez mondja a legtöbbet!

2. lépésként a repülőjegyek árának megtekintését javaslom
Nem csinálok nekik reklámot, de a lényeget ideírom.
A Malévot nem ajánlom, mert van olcsóbb.
Budapestről induló EasyJet (Orlyra), WizzAir (Beauvais-ra visz, ezért csak végső esetben választandó, +26 Eu a busz oda vissza a reptérre) és innen eltávolítottam a becsődölt céget. Aki Pozsonyból akar jönni annak ajánlom a Ryanair-t, mert ugyan az Beauvais-ba száll le, de az ő áraik vannak olyan olcsók, hogy még a plusz buszozással együtt is megéri.
Hozzám legközelebb az Orly reptér van, de nagyon könnyű (bár 1,5 óra) a megközelítés a CDG-ről is.
Repülőjegy árösszehasonlító oldalak: Pelikán és Ez még, amit hétvégi kiruccanásokra is ajánlok, bárhova is mennél.
Ha valaki fél a fapadosra ülni, mert szerinte lepotyog, akkor mondom, hogy volt olyan is hogy "AirFrance Brazília-Párizs járat, 2009 nyarán..." és itt abbahagyom.

Vonat és busz: busz1 és 2 csak mazochistáknak! Nincs közvetlen vonat úgy látom, mert az Orient Expresst el/visszaterelték Velence felé. A közvetett vonat meg 150 Eu felett /fő/utazás!

4) HELYI KÖZLEKEDÉS
Bejutás a reptérről a városba:
A repterekről általában van busz/RER/vonat, vagy speciális XXX-Val nevű jármű, amivel meg lehet közelíteni a várost. Az Orly esetén OrlyVal, a Charle de Gaulle reptér esetén CDGVal. A továbbiakban a városi közlekedési eszközöket lehet igénybe venni.
Az Orlyról a leginkább az Orlybuszokat javaslom, ezek közül is a Denfert Rochereau (ejtsd: Danfer Rosró), vagy a Montparnasse (Monpárnássz) végpontúakat. A legegyszerűbb felszállni a Denfert Rochereau felé menő (4-es számozású megállóból induló) buszra, melynek első városi (!) megállója a lakhelyemtől 100 m-re van. Ez azt jelenti, hogy termináltól függően, ha nem áll meg a busz egy másik terminálnál, akkor az első, egyébként a második megálló. Nem tudom ezt rövidebben leírni. 6,5 euró jelenleg (2010. márc.).
TÉRKÉP
A Charle de Gaulleról (CDG, Sárl dö Goll) nincs egyszerűbb, mint az RER B (err ö err bé) vonal. Kb. 1,5 órás utazással lehet eljutni a Cité Universitaire megállóig, ami kb. 300 m-re van a szállásomtól.
TÉRKÉP (ugyanaz mint az előző)

Első nekifutásra nehézkesnek látszik megérteni, hogy melyik járművet melyik szolgáltató üzemelteti (SNCF, RATP, TGV csapatok), mert ugye nálunk csak MÁV, Volán, meg PK/BKV van. De ebbe most nem is mélyednék bele, hanem megmondom, hogy amikor már a városban vagy, akkor ezek használandók:
Metro/RER/busz/villamos jegyek az 1-2. (belvárosi) zónákra, melyekkel a legfőbb látványosságok elérhetők.
1 jegy, 10 db-os jegytömb, napi, illetve heti bérlet (árak) vásárolható
árak sorrendben: 1.60, 11.40, kb 6 Eu, illetve kb 17 Euró. (2009 aug!)
Én az 1-2 napos tartózkodásra a 10-es jegytömböt javaslom. Hoszabb tartózkodásra pedig a Paris visit ticket-eket (min. 3 nap, 3 zóna!).
további infó itt
Ezek csak közlekedésre használható jegyek/bérletek, de léteznek múzeumlátogatást olcsóbbá/ingyenessé tevő bérletek is, amelyek a következő fejezetben vannak felsorolva.

Belépők/jegyek
Legtöbb info itt.
Paris Museum Pass kártya 2 nap, 38 Eu itt
Paris Visite kártya: közlekedéshez és néhány helyen árcsökkentő, info (pdf)
1 nap 9 Eu, 2 nap 15 Eu, 3 nap 20 Eu (lásd itt)
Louvre nyitvatartás
Musée d'Orsay és nyitvatartás
Figyelem a Musée d'Orsay hétfőn, a Louvre keddenként van zárva!
Eiffel toronyba nem lehet interneten jegyet venni, ezért nem rakok ide linket.
Van még sok látnivaló, festmények, szobrok, katakombák, kilátók, amiket nem írok ide, mert mindenkinek van saját igénye és ezeknek mind nem tudok megfelelni.

5) LÁTNIVALÓK
Versailles
Ide vonattal (SNCF), RER C-vel és busszal lehet eljutni. Én az RER-C-t javaslom, amire a Szajna mentén számos helyen fel lehet szállni. Kiemelem a Saint Michel-Notre Dame megállót (RER B és C csomópont), a Pont d'Alma-t az Eiffel torony mellett és a Boulevard Victor (T3 villamos végállomás, 1-es zóna vége) megállókat ahonnan tovább lehet menni Versailles Rive Gauche felé. A 2 (!) versailles-i megálló közül ez van közelebb a kastélyhoz! Az összes említett megálló az 1-es zónán belül van, így metróval/villamossal/busszal jól megközelíthető és ekkor csak kiegészítő jegyet kell venni Versailles-ig az állomásokon lévő jegyautomatáknál. (kb. 2-3 euró / menet). jegyek (a nyitóoldalra lépést nem ajánlom, mert valami hiba miatt nem érhető el). Az internetes jegyfoglalást viszont igen, mert van amikor 1 óra sorban állás után sikerül bejutni a kastélyba). A maximális ár 25 Eu, kivéve ha az ember biciklit/villamos autót/ladikot/idegenvezetőt bérel a belépőjegy mellé. Az időigénye fél nap minimum.

Párizsi séták
Hát majd én is írok ajánlatokat, de most egy könyv (vásárlás) csak. Nem tudom milyen. ITT

Jegyautomaták:
Szinte minden közlekedési eszköz, szinte minden megállójában vannak. Többnyelvűek. Bankkártyás és készpénzes is van legtöbbször. A problémát csak a jegyek elnevezése okozhat. Meg pl az, hogy a Paris Visite, illetve Mobilis kártyák vásárlása esetén oda kell menni egy emberrel rendelkező pulthoz és elkérni a kiegészítő papírokat... (ezt egy kicsit átláthatóbbá tehették volna).

Kiegészítők:
http://balog.hu/parizs/index.php?page=index
http://wikitravel.org/hu/P%C3%A1rizs
http://parizsilatnivalok.hu/
http://utazas-nyaralas.info/parizs/latnivalok-3.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése