2009-10-09

Tücsök és bogár

Mindenféle hírekről.

Tudomány
Lefényképeztek a kémiai kötéseket egy molekulábanEbből a fényképezés nem igaz, de a többi nagyszerű hír. A gond az, hogy atomi szinten még mindig csak letapogatni és detektálni tudunk, de építeni/módosítani nem. Na majd jövőre! :)

Femtobiológia
Napjainkban nagyon fejlődő tudományág, a femtokémiával egyetemben. Ahogy az előbbi cikk a érzékelés méretbeli határának csökkentéséről szól, úgy a femtotudományok a nagyon rövid idejű "reakciók", folyamatok időbeli követését teszik lehetővé. Persze már egyiknek sincs köze a mindennapjainkban használt videózás, vagy fényképezés technikájához, azon túl, hogy itt is részecskéket "detektálunk", mint a fényképezőgépben. Csak más-más térbeli felbotással.

Meteorvontató
"Kérem a T23-as ürállomáson dolgozókat, hogy a dokkoló egység mellett vigyázzanak! Az állomás mellett egy XXX osztályozású meteor-tehervonat halad el. Kérjük kapcsolják be gravitációs készülékeiket." - fog majd egyszer elhangozni, valahol a világűrben.
Azt mondjuk nem tudom, hogy minek nekünk meteort vontatni, amikor még szétlőni se tudjuk őket, mint az oly sokszor tapasztalhattuk a világmegmentő amerikai űrkatasztrófafilmekben.
Egyébként kanadai tudósok bebizonyították, hogy a dinoszauruszok azért haltak ki, mert a becsapódni készülő meteort - melynek érkezését sokan zsigerből megérezték - a Laurázsia nyugati részén élő - azaz ős-USAbeli - légvédelmi pteroszaurusz alakulat nem tudta letéríteni a röppályájáról. A kísérletet 40 hősies repülő dínó vitte véghez, de hiába, az amerikai ősszellem nem volt elegendő. Mély nyomot hagytak emlékezetünkben és a Földében is... :)

Közélet
Szépül Pécs
Hát talán valami... valami lesz.
Uránvárosi projekt részletek:
"... Fontos a tér agora jellegének kialakítása... egy olyan víz architektúra kialakítása fog megvalósulni, amely a klasszikus szökőkút megjelenése mellet térplasztikaként is értelmezhető, játékos vízképet adó, térképző elem... egy árnyékot adó pergola is kialakításra kerül... díszburkolat... A park úthálózata – oldva a lakótelepek merevségét – parkos, kanyargós lesz, ami egyedi arculatot ad a parknak..."

Tehát: agora - én azt hittem ilyen csak egy nyúl lehet (kiderült: az angora!), de valójában a felismerhetően görög szó, vásárteret, eredeti jelentésében a népgyűlés helyét jelenti. Tehát HELY a TÖMEGnek.
pergola - passz. Valószínűleg valami árnyékoló dolgot jelent.
A park, mely parkos utakkal parkot alkot egész nehezen kivitelezhető dolog. Nehogy azt higgyétek, hogy az csak úgy hipp-hopp elkészíthető. Mert egy igazi parkot nem csak annak gondolnak az emberek, hanem a belső kisugárzása alapján mindenki TUDJA, hogy az egy PARK.
(Azért leszűrhető, hogy ennek a pályázati anyagnak a megírása se lehetett egyszerű.)
Most már csak az érdekelne, hogy a csili-vili átépítésbe mi a francért nem lehetett bicikliutat beletervezni, hogy legalább ebben a csomópontban leválasszuk a bicikliseket az autósoktól?
Ja és kíváncsi vagyok a nyilvános WC felújítására is.

Politika-szerű
Nekünk is van Kenedi ügyünk, ugyan nem futja "y"-ra, meg két "n"-re, de ez is elég brutális.
Igen, vannak még, akiknek van mit rejtegetni. Ez az egyetlen ok. Nincs más magyarázat rá. Persze szerintem annak, aki titkosszolgálati tag (van/volt/lesz), még nem kellene szégyenkeznie, mert egy jó titkosszolgálat nem árt, hanem használ a saját népének.

Díjazott Barack
Hát ez egy kis félreértés lehet, mert szerintem senkit nem tüntettek ki még eddig amiatt, hogy elkezdett egy jó ügyért dolgozni. De hát Amerika mindig kivétel lesz. Azt is megértem, hogy a svéd királyi Béke Nobel-díj Bizottság lelkileg támogatni akarja a végre emberként viselkedő USA államfőt, de kérem! Könyörgöm! Tegyék ezt szóban, vagy küldjenek neki pénzt, de ne tüntessék ki őt, aki még csak most kezdte, sokszáz olyannal szemben, aki már évek/évtizedek óta "harcol a békéért"... és még el is ronthatja.

2 megjegyzés:

  1. Józsikám, a nyúl az angóra (nem összetévesztendő az angolórával), az agora pedig a görög (tehát nem latin) piactér, nagyobb nyílt tér a városban, ahol a gyűléseket is tartották, a pergola meg olyan függőleges kerti rácsozatszerű, ami valami árnyékot is ad, meg az iszalagot is ráfuttathatod, de azért átsüt rajta a nap.
    Te meg továbbra is nagyon ráérsz.

    TCSG

    VálaszTörlés
  2. 1) elfogadom, tudtam, hogy valami nem stimmel.
    2) a szótár adta ki ezt, de átírom
    3) a rácsozatszerűségről, meg a növényfuttatásról nekem is volt sejtésem, de nem találtam meg a pontos leírást.

    Köszönöm a korrekciókat. Ezek szerint te is ráérsz... :)

    VálaszTörlés