2010-01-11

Hírek

Nem tudom, hogy csoportosítsam őket, de igyekszem:

TUDOMÁNY

Magyar nyelv (2008)
1984-ben (!!!) adták ki a magyar helyesírással foglalkozó MTA kötet utolsó (11.) kiadását. Hát van benne néhány hiba, meg a nyelvünk is fejlődött közben. Na de ha a tendenciát nézzük, akkor még várhatunk kb 5 évet, mert előtte 1954-ben adták ki a 10. verziót.
Sokminednben igazat adok a cikk írójának, mert nyelvünk lehetne egyszerűbb, mely nem csak nekünk okozna könnyebbséget, hanem a valamilyen okból eszüket vesztett külföldieknek is, akik mindenáron a mi nyelvünkkel akarnak megismerkedni.
Ide vonatkozónak érzem az "Édes ékes apanyelvünk" klasszikus verset.


ERŐSZAK
Amire a napokban rájöttem, hogy egy dolog zavar nagyon a hírekben, mégpedig az, hogy a történések okát nem mondják meg és nem is kutatják. MIÉRT? Mi volt a kiváltó ok?

Egy ember verte a betlehemes installációt egy bevásárlóközpontban.
Ugyan mit ártott neki az? Útban volt, vagy a reprezentált eszmékkel volt baja?

Elharapózó bűnözés az országban:
Bozótvágóval rabolt benzinkutat. Különös pikantériája a történetnek, hogy a benzinkútra visszatért minekután a módszerével nem sikerült sokat kasszíroznia egy boltban. Minek megy vissza? "Jajj a múltkor is olyan jó fogás volt a kútnál. Visszamegyek! Ma már a boltrablásból nem lehet megélni!"
Az igazi profik már befektetnek a fenyegetés eszközébe és külföldre mennek:
Szamurájkarddal rabolt ékszerboltban egy magyar.
Mondjuk ez se volt százas, mert két ruha volt rajta, hogy menekülés közben az egyiktől megszabadulhasson. Ráadásul a szabadnapos rendőrfőnöknek lett gyanús az utcán. Pech.

Persze itt Fro-ban is bolondok az emberek, mert tavaly fiatalok lövöldöztek autóból a rendőrautóban ülőkre, egy hétvégi lövöldözésben egy eltévedt golyó egy ártatlant kislányt ölt meg, míg az idén (jan 13-a van!) egy diák szúrt szíven egy iskolatársát a srác nővéréről szóló szerelmi vita hevében, ma pedig egy ázsiai egyetemista henteskéssel megölt egy embert és 4-et megsebesített, mert valamilyen okból kifolyólag kikelt magából (kezelés alatt állt korábban).

Kabaréba érő, de szomorú hír:
Álunokák csaptak be idős embereket

- Csókolom Ági mama, Pisti vagyok!
- Nem vagyok Ági, Eszter a becsületes nevem!
- Csókolom Eszti mama, Pisti vagyok!
- Miféle Pisti?
- Hát Pisti, az unokája!
- De nekem nincs Pisti nevű unokám, hacsak az az átkozott Béla nem lépett félre mégis 10 évvel ezelőtt, bár akkor se lehet ilyen idős mint maga.
- De ne csinálja már Eszti mama! Ne mondja, hogy nem emlékszik rám. Én vagyok a Béla fia elsőszülött fia. Ne mondja má'!
- Bélának nincs fia csak lánya, aki Évi és legjobb tudomásom szerint még nem operáltatta át magát férfivá... mondjuk akkor se választaná a Pisti nevet, megboldogult férje miatt. Utálta mint a szart. Szóval ne játszá' velem! Paff... és letette

Ági te jössz, hívd fel fél óra múlva, hogy bajban vagy és szükséged van pénzre. Ne feledd Évinek hívnak és Eszti mama Béla fiának vagy az egyetlen lánya. A férjed Pisti, vagy István volt, de már meghalt és "utáltad mint a szart". Érted? - mondta a telefonáló a mellette álló nőnek. Az pedig bólintott, hisz ez a hívás sem lehet nehezebb, mint az előző 10 eset...

VILÁGŰR
Űr-szennyvízszerelő kerestetik
Az űrállomás vizelet-vízzé alakító rendszere rakoncátlankodik. Eltömődött. "A meghibásodás oka az űrhajósok vizeletének magas kalciumtartama, amely miatt eltömődik a 250 millió dolláros (csaknem 46 milliárd forintos) költséggel megépített rendszer. Jelenleg nem ismert, hogy a vizelet magas kalciumtartama mögött az űrhajósok csonttömeg-vesztése húzódik-e, amit a súlytalanság állapota idéz elő, vagy valamilyen más tényező váltja ki...
A NASA Marshall Űrkutatási Központjának mérnökei reményei szerint időben elkészülnek a pótalkatrészek, ezeket a tervek szerint február 7-én induló Endeavour amerikai űrhajó juttatja majd el az ISS-re."
A kérdésem: és addig mi lesz?
(Gondolom a helyzetet megoldották, de arról nem szólhat a hír, mert akkor nem annyira érdekes.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése