2010-01-30

Bélgáz kromatográfia

Bélgáz kromatográfia, esetleg bél gáz-kromatográfia???

Elgondolkoztam az előző - tejallergiás - bejegyzéssel kapcsolatban azon, hogy laktóz intolerancia vizsgálatakor laktóz oldat utáni hidrogén-gáz kilehelést vizsgálnak - bizonyos esetekben. Nos ez elindította a gondolatomat, hogy ugye a törzsfejlődés e magas fokán, ahova az ember eljutott, már az újszájúak rendszertani kategóriájába tartozik... azaz két nyílással rendelkező lények vagyunk és így más nyíláson kiáramló gázt is lehetne vizsgálni. Erre miért nincs még orvosi diagnosztikai módszer?


Dokinál:
-Kérem szépen helyezze az ülepét a műszer oldalán látható nyílásra és helyezze rá a testsúlyát! Úgy van, jól csinálja. Hogy túl hideg a fém? Sajnálom, az előzőpáciens több, mint 10 perce használta, így kihűlt azóta.
Akkor megkérem, hogy egy kisebb pukival öblítse át a készüléket és egyben mossa ki a tartályban lévő levegőt, hogy elkerüljük a mérési hibát. Nem azt mondtam, hogy mennydörgéssel szakítsa ki a zárószelep membránját! Türtőztesse magát!
Most cserélhetem ki a membránt... addig üljön ide a székre! Inkább nem? Nekem mindegy.
Hogy siessek? Sajnálom a membrán nem megfelelő elhelyezése rontaná a mérés pontosságát, így oda kell figyelnem. Legyen türelemmel, nem több, mint 10 perc.
Tessék? Hogy már egy napja gyűjti az anyagot és nagyon feszül? Relaxáljon! Neeeeeeee, ne ennyire! Pfúú, Anyám! Ne pazarolja a mintát! 1 perc és kész vagyok.
Akkor most üljön rá megint és ha szólok, akkor kis puki, majd másodszorra mehet ami a csövön kifér!
OK, jó, MOST! Rendben van az öblítés... és mehet a MÉRÉS!
Hú, ez elegendő mennyiség, sőt az öreg Kovács Pista bácsinak is tudna még belőle adni, ;)
Na elég legyen! HAGYJA ABBA!
Köszönöm távozhat!
Na ezt megint lefosták. Most cserélhetném ki, ha lenne rá pénz, de a főorvos úr javaslatára csak leöblítem hipóval.
Aztán megyek kávészünetre, mert egy kicsit már fáj a fejem.



Most jut eszembe, hogy ugye az újszájúak elsődleges testnyílásából alakul ki a végbélnyílás... azaz a korábban táplálékfelvételre és ürülék eltávolításra egyaránt alkalmazott nyílás szakosodik csak ürítésre. Már akinél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése