2010-08-22

Szentiment

Érdekes ívet vet a mai napom.

Kedves olvasó. Ha érdekel, akkor kövesd a lépéseket és nézd meg a videókat, mert úgy jön a hangulat. Ha nem akarsz videót nézni, akkor inkább ne is olvasd, mert úgy nem ér semmit az egész.

Indultam a mai poznan-i kajak-kenu vb sikeres magyar szereplésétől és ettől a videótól:
Magyarok
ami elgondolkoztat, hogy ki magyar és ki nem, de egyben csak megerősíti eddigi véleményemet, hogy "AZ A MAGYAR, AKI ANNAK VALLJA MAGÁT ÉS NYÍLTAN VÁLLALJA IS, VALAMINT KÖZÖSSÉGBEN E SZERINT CSELEKSZIK".
Ez nem jelenti, hogy ahol tiltott, vagy tiltott volt a magyarság kimutatása ott nincsenek magyarok, sőt igazán ott volt esély magyarnak maradni, mert amióta demokrácia és jólét van (az van, ne feledjük!) azóta itthon a hazafiság kimutatása és megélése nem divat, kivéve bizonyos szélsőséges csoportokban (amivel viszont nem értek egyet, de elfogadom, mert sajnos mindenhol van ilyen a világon).
Ez magában foglalja a félig néger származású leány magyarnak elfogadását, de ugyanakkor a roma származásúkét is, amíg a társadalom és/vagy kúltúránk hasznos tagjai. A témakör óriási vitát indíthat, ezért én itt nem mennék bele a részletekbe. Ellenben ha másként érzel, ne ítélj el!

Van azonban más megfogalmazásom is a magyarságra: azok, akik a magyar himnusz hallatán tisztességesen viselkednek. Nem! Nem kell vigyázban állni, de az arcról és a szemekből kiolvasható minden. Ha továbbmegyek, akkor azok még inkább átérzik magyarságukat, akik a - sokat vitatott - székely himnuszra is hasonlóképpen cselekszenek.
Ma magyarországon már nem, de legalábbis ritkán énekeljük (!) a Himnuszt, ha felcsendül a dallam. Legyen hát ellenpélda Csíksomlyó és a székely himnusz (még ha nem is a legjobb videó, amit találtam).

Az utóbbi időben szerintem a Himnusz jelentősége csökkent, még a szocialista időben is több pátosz volt a tömeges eggyütténeklésben, annak ellenére is, hogy olykor kötelező volt énekelni.

Nem akarok tovább magyarkodni.

Befejezésképpen ideírom, hogy lehet, szentimentálissá válok realista fő jellemvonásom ellenére és mellett, de nem szégyenlem, hogy kicsordult a könnyem párszor, nem csak a fenti videók miatt, hanem az összes e téma köré szerveződő cikk és videó hatására, melyekkel nem zaklatlak most titeket.

Ja még annyi, hogy tegnap online megnéztem egy Mindentudás Egyeteme előadást, mely az emberiség populációgenetikai vizsgálatáról szólt. Természetesen a magyarság eredetéről is szó esett. A mai kutatási eredmények még nagyon zsengék, így én nem fogadom el teljes mértékben perdöntőnek az ott elhangzottakat, de van benne igazság. Íme néhány idézet az előadótól:

"Olyan, hogy magyar, genetikailag nem létezik!" - azaz a bevándorló ősmagyarok nem rendelkeztek olyan genetikai eltéréssel, ami egyedivé tett volna minket.
További adalékként a mai magyarkodóknak:
"A honfoglaláskori magyar sírokban talált (és eddig megvizsgált) emberek mitokondriális (azaz anyai öröklési ágon továbbadott) DNS-e alapján az ősmagyarok genetikai állománya 52%-ban európai, 35%-ban ázsiai, 12%-ban afrikai (!) eredetre utal. Ezzel szemben a mai magyaroknál ez 85% európai és 15% ázsiai, azaz az afrikai vonal nincs jelen. Összehasonlításképpen a mai székelyek: 75% 19% 6% -os megoszlást mutatnak a mitokondriális DNS eredetére vonatkozólag."
Ebből az következik, hogy mi a mai Mo. területén valóban a népek kohója vagyunk és nem elsősorban az ázsiai, vagy a még régebbi eredetű afrikai genetikájúak számára. Az afrikai eredetű genom nem jelent négert, nem kell senkinek arra gondolni. Az ázsiai genom megőrzése ellenben köszönhető a letelepített kunoknak és jászoknak is. A székelyek többet őriztek meg eredeti génállomyányu(n)kból, sajnos a felvidékiekre és a vajdaságiakra vonatkozólag jelenleg nincsenek adatok.
Mindezt magyarázták azzal, hogy viszontagságos történelmünkben sok genetikai hatás ért minket, de érdemes lenne a férfi ágon öröklődő Y kromoszómát is vizsgálni, mert "sem a mongol, sem a török, sem az osztrák hadsereg sem pedig a 2. ukrán front nem amazonokból állt!" Remélem érthető.

Két vicces ki/elszólás is volt:
"A fiúk az Y kromoszájukat valamelyik apjuktól örökölték..."
"Izland lakosságának Y kromoszómája viking, míg a mitikondriális águk skót, valószínűleg azért mert Izlandra menet a vikingek megálltak Skóciában vagy a skót szigeteken és magukkal vittek néhány skót szépséget." Ehhez én annyit fűznék hozzá, hogy egyrészt nagyon ki lehettek éhezve azok a viking férfiak! Másrészt a pasik vagy nem vittek magukkal viking nőt (amit megértek, mert kinek kell az, hogy az asszony ott álljon az ember sarkában miközben az épp portyázik), vagy a skót lányok még a vikingáknál is szebbek voltak. Ehhez utolsó cseppként a pohárba: ha ez igaz, akkor megértem, hogy a viking férfiak állandóan a tengereken voltak. :D
(bocs skótok, mint nemzet kedvellek titeket, az országot meg imádom!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése