2010-02-06

Lajhár

Fotó: http://www.origo.hu/i/0805/20080514lajhar1.jpgLegfőbb jellegzetessége: lassúsága, mely akár a 20-50 m/óra sebességet is alulmúlhatja. Mondhatnánk, hogy csigalassú, csak hogy egy általunk jobban ismert élőlényhez hasonlítsuk, de mind a testméretük eltérése, mind az alacsonyabb szintű szervezettségi szintje miatt ezt a zootaxonomiailag negatív diszkriminációt a csigával szemben nem engedhetjük meg. Maradjunk az egyszerű és tárgyilagos: nagyon lassú megfogalmazásnál.
Magassága (azaz inkább mélysége, hiszen a fákról lefelelógva él): 40-60 cm.
Hossza: 1-1,2 m a farokkal együtt, bár a relativitáselmélet legújabb elméleti kiterjesztése alapján nem csak a fénysebességgel, vagy ahhoz közeli sebességgel haladó objektumok számára változik meg a külső "normális" világ tárgyainak látszólagos hosszúsága, hanem a szuperalacsony sebességgel mozgóké is a "normális" világhoz képest. Így a lajhár valós hosszúsága egy vele egy sebességgel mozgó megfigyelő számára kb. 5-10 m lehet, de a számítások még pontosítást igényelnek. Ez alapján az elmélet alapján jóval hosszabb, mint mély.
Testszíne: a barnától a zöldig terjed, azok minden árnyalata előfordul, mely segítségével könnyen beleolvad az élőhelyéül szolgáló fák lombozatába.
Az előző két megállapítást összevonva, a krokodilhoz hasonlóan a lajhár is hosszabb, mind zöld!
Tudósok kiderítették, hogy bundája zöld színét algák okozzák. Természetesen a kis lajhár nem zölden születik, hanem lassúságából eredeztethetően a néha még nála is gyorsabban 'mozgó' moszattömegek a fa ágáról áttelepülnek a fa részének vélt lajhárra, ahol jól érzik magukat. A kapcsolatuk egyoldalúan pozitív, hiszen az algák használják a lajhár testmelegét és a bőre felszínére kicsapódó vizet, melyet az állat izzadtságában található sókkal együtt felhasználnak. Ugyan a lajhár izzadásának okát számos laikus kutató kétségbe vonja a megerőltető munka hiányában, mire a szentimentálissabb kutatók azzal felelnek, hogy nem csak munka, hanem érzelem is kiválthatja az izzadást. Ennek legfőbb példájaként ezt a kérdést teszik fel kétkedő ellenlábasaiknak: "Önök szerint mit él át a lajhár, ha meglát egy ragadozót, amint zsákmányért szimatol? Vagy egy erősebb viharos napon a szél belengeti az ágat, melyen kapaszkodik? Hát LEIZZAD!"
Összességében azonban azon a tényen kívül, hogy az algák zöld színe segíti a lajhár rejtőzködést, táplálékcsere nem folyik köztük, maximum egy irányba, tehát életközösségük nem nevezhető szimbiózisnak.
További kérdés, mely megválaszolatlan: miért is alakult ki ez a nagyon lassú mozgású életmód? Mi az előnye? Egyesek szerint a mozgó táplálékra specializált ragadozók figyelmét elkerüli egy ilyen lassan mozgó lény. De jön a kérdés, hogy ha már kiszimatolta a ragadozó (mert a szaglás-érzetet a táplálék sebessége nem befolyásolja, szemben a látással) a lajhárt, akkor annak miért érte meg szelekció útján úgy fejlődnie, hogy abszolút ne legyen képes sebességváltozásra, azaz hirtelen gyors menekülésre?
A hím példányok valószínűleg gyorsabbak a nőstényeknél, vagy a nőstények végtelen türelmesek a párjelöltek bevárásában, hisz egyébként a fajfenntartás nem lenne lehetséges! Ez még mérés-alapú bizonyításra vár, melyhez néhány példányt GPS-szel szereltek fel. Kb. 10 év múlva fogják kiértékelni az adatokat, ugyanis ennyi idő alatt a befogott 100 példánynál 2-5 véletlenszerű találkozás mellett, 2-3 párosodási célzatú találkozásra számítanak.
Legnagyobb veszélynek két fa közötti földön átmászáskor vannak kitéve, ugyanis nem megszokott környezet nekik a talaj. Ezen kívül érthető csetlés-botlásuk, hiszen mi is hasonlóképpen ügyetlenkednénk, ha mondjuk egy szállodában a szobánk és a bár közötti távolságot a plafonon kellene megtegyük fejjel lefelé. AKi nem hiszi próbálja ki!
Az utolsó kérdés, ami felmerül bennem: vajon az adrenalinfröccs, amit a ragadozó látványa okoz, a szívverés frekvenciájának emelkedésén kívül, milyen külsőleg is észlelhető változásban nyilvánul meg? Mert ugye nem lesz gyorsabb, sőt lehet, hogy szószerint lemerevedik - mely beláthatjuk nem sok eltérést jelent előző állapotához képest. Ja (!) és a leizzadáson kívül! ???


Krisztától kaptam nemrég két linket, mely az általam írt álhírekhez kapcsolódik (nem mindegyik hírem álhír!). Megosztom veletek.

Örkény: Hírek és álhírek
Nagy Lajos: KÉPTELEN TERMÉSZETRAJZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése