2010-04-16

Izland

Mer' az összes izlandi szennyezi a levegőt...
Szóval most az izélandiak pöfékelnek az orrunk alá rendesen. Kicsit vicces, hogy most fél Európa légi útjai le vannak zárva és mi meg el vagyunk rekesztve a nagyvilágtól. Ma már Budapesten is szünetet tartanak. Azon is elgondolkoztam, hogy ilyenkor milyen problémás a légifolyosók kötöttsége meg az, hogy egy új légisztráda megnyitása és fenntartása milyen költségekbe kerülhet. :)
Feltételezve, hogy mondjuk Észak-Amerika és Európa között a legrövidebb úton akar repülni minden társaság, akkor jól meghatározott úton lehet csak haladni. Ez olyan mintha két falu között csak és kizárólag az aszfaltos úton mehetnénk, és földút nincs, sem kerékpárút... a mezőn átmenni meg tilos. Ja és az aszfaltos meg nem a legrövidebb út, ráadásul egy óriási szakadék van rajta, amin nem lehet átugrani.
Persze kellenek a szabályok, mert egyébként óriási lenne az összeütköző gépek száma. Rend a lelke mindennek. Csak aztán a rend teszi korlátozottá az ilyen helyzetek megoldási lehetőségeit.

Aztán ha belegondolunk abba, hogy van az a bizonyos Gaia elmélet. Akkor a mostanában fokozódó természeti katasztrófákhoz hozzá kell rendelni az okokat is. Miért van annyi földrengés? És itt most nem említem a szélviharokat, heves esőzéseket, sem pedig a cunamit, mert azok csak másodlagos tényezők.
Ha a Gaia elméleten túl a Földanyának értelmet is adunk, akkor azt is állíthatjuk, hogy a mostani vulkánkitörésnek az az oka, hogy az európai túlüvegházgázosított területét egy takarófelhővel borítsa és így csökkentse a beérkező sugárzást, azaz a felmelegedés mértékét. Gondoskodnak rólunk!
Persze, már ma valaki hideg nyarat jósolt - ha ez így folytatódik tovább.
A másik vicces megjegyzést viszont a WHO szakembere mondta, miszerint jelenleg a repülőgépek problémáján és az ég szürkítésén kívül másképpen nem okoz problémát, de majd ha lejjebb jön, akkor akár a tüdőbe jutva ártamas is lehet. A javaslatuk, hogy ekkor mindenki tartózkodjon inkább fedett helyen. Kérdésem mikor? Mikor jön le és hogyan? HA fedett helyen vagyok és a levegőben van a hamu/por, akkor bizony az nem segít. Tudom, mert gyerekkoromban amikor szenet lapátoltam a pincében (fedett!), akkor mondjuk 5 köbméter szén megmozgatása után az ember orra szája fekete volt és fél napig fekete volt a zsepi is, akármilyen takarítást végzett. Bocs. :)
Upsz, lehet, hogy az én tüdőm is olyan, mint egy roszabb dohányosé? :D

Szóval védőfelhő itt, túlnépesedés elleni földrengés ott, parttakarító cunami amott...

(Az egyik kollégám Bécsben rekedt. Pont ma jött volna vissza egy megbeszélésről. A vicces, hogy szerdán kérdezte nem akarok helyette elmenni? Mondjuk cask viccelt. Ellenben nekem ost jól jönne, mert kényszerpihenőként hazaugorhattam volna. :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése