2009-08-19

Versailles - Napkirály - Pompa

Gondoltam ideírok egy nyelvi fricskát arra vonatkozólag, hogy hogyan is keletkezett a település neve, de inkább nem fárasztok senkit... :)
Voltam a Napkirály kastélyában. Immár sokadszor, de most egy kis összefoglalót is írok róla.
A 17. században ez a királyi rezidencia már létezett, de csak az 1660-as években indult el az akkor még gyerekkirály 14. Anjou Lajoska felszólítására az épületek kibővítése, magasítása, valamint további melléképületek létrehozása. Az 1660-as évek végén költözött ki feleségével és udvartartásával a Napozók királya és vált így Versailles az eredeti Palais Royal (mai Louvre) helyett a közigazgatás, illetve a politika központjává... ez amolyan francia Visegrád, csak nekünk hegyünk is van folyóval, ami miatt a mienk idillibb környezetben van. Na nem sértésként mondom, csak tényként... hihi.
A fénykorában 20 000 embernek munkát adó épületegyüttes nagyon jól megmaradt az utókornak és pompája nem elsősorban külsejében, hanem inkább a szobák berendezésében nyilvánul(t) meg. Persze a "kis" csónakázótó sem utolsó, valamint a kert és a park is csodás. A főépületen kívül további melléképületek is vannak a többszáz hektáros területen, melyek közül a Petit és a Grand Trianon épülete jelentős. A petit (kis) épület volt Marie-Antoinette (XVI. Lajos! felesége) kedvenc tartózkodási helye. Elképzelem, amint a főépületben politizáló férjének megüzeni belső postával, az inasán keresztül:
"Amennyiben királyi felsége látni óhajt, akkor a szokott helyemen, a Petit Trianonban megtalál."
Persze valószínűleg őkirályi felsége inkább a főépületben elszállásolt ifjú dámákat látogatta a gondos tervező keze nyomán kialakított titkos járatokon keresztül.
Hohó! Mit csinálnak a titkos járatokat építő emberekkel azután, hogy megépült a kastély? Egy újabb érdekes történelmi kérdés. Ha valaki tudja a választ, akkor írja meg! (Én a titkos kamrákban való kivégzésre gondolok, melyek után a néppel elhitették, hogy férjük/fiuk tisztességes munkát végeztek, de sajnos munkahelyi baleset áldozatai lettek...bablabla... kárpótlásul 20 aranylajost és az utókor megbecsülését kapja a legközelebbi hozzátartozó. Ha ügyesek voltak, akkor árvákat alkalmaztak! Hogy belőlem milyen jó középkori kancellár, fejlesztési miniszter és kincstárnok lett volna...)
Visszatérve a fő témára, a főbejáratnál természetesen XIV. Lajos lovasszobra áll, ehelyett azonban inkább az épület kert felőli részét mutatom meg (30 Celsius fok, verőfényes délután)


A szobrok között vannak alabástrom (gipsz) és a szökőkutakban bronzszobrok. Nyilvánvalóan nem az eredeti szobrok, gondolom a néha kilátszó tartószerkezet vasdrótjai miatt. És akkor a képes tárlatvezetés:


"Nyitva van az aranykapu csak bújjatok rajta..." (ungarische kinderlied)


A kert, a központi csatorna (víztározó) és a park.


Sok különböző színű szoba van. Ennek a színének kitalálását rátok bízom!


Egy a sok szökőkút közül.


Park részlet.


A télikert, pálmákkal, citrusokkal, virágokkal. Gyönyörű.


A kedvenc szobrom. Szerintem Diana istennőt ábrázolja (meg a kutyáját Blökit).


A múlt héten vettem egy hasonló baldachinos ágyat, de én az enyémet 40 cm-vel hosszabbra csináltattam, mert ez itt csak 160 hosszú!




A kihagyhatatlan José vicc szekció következik. Akinek nem bírja a gyomra, az itt álljon meg! Felelősséget nem vállalok senkiért!


Ahogy a kutyák látják...


A hős Winnetou siet haza, hogy a mamájának odaadja a diótörő mozsarat, mert tudja, hogy anyukája már elkészítette a tésztát és ha Winnettou nem ér oda időben, akkor büntetésképpen nem kap a finom sütiből. Ezért az sem zavarja, hogy a nagy ellenszélben begöndörödött a vizes haja és úgy néz ki mint valami francia király... az sem zavarja, hogy a nép a porban fetreng és az egyikük a saját kezének levágásának szörnyű tettével próbál lelkileg hatni a hős Winnetoura és így feltartani őt. Winnetou oda se néz, csak nyargal tovább!!! (Hommage á Dolák Sali R.)
Én jól szórakoztam...



Thanks for the Contribution to Süni! Köszönöm a fényképezési lehetőséget és köszönöm a képeket (2,3,4,7,9,11)
Köszönet Krisztának néhány korrekcióért!
Az én képeim itt tekinthetők meg nagyobb felbontásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése