2009-08-09

Pécs 2010

A kultúrális főváros, mely mellett elzúg a világ.
Itt és most nem akarom kifejteni a nézeteimet a politikáról, az emberi tehetetlenségről, a tehetség hiányáról, a magyar szellemről, ami a jövő évi program minőségét meghatározza. Annál inkább egy speciális szegmensről, ami szintén kapcsolódik Pécshez.
Internet, web, videók, képek a neten???
1) YouTube: 4-5 videó, ezek közül egyik a kulturális főváros programot és a várost MAGYARUL bemutató videó (1 pont), 2 videó a Kritikus Tömeg kerékpáros felvonulásról (1 pont), + 1-2 egyéb dolog
2) Google Map: van egy olyan opció, ahol képeket/videókat/webkamerákat lehet láthatóvá tenni.
Ebben a sorrendben: nagyon sok szép kép (5 pont), hála a Panoramio weboldalnak, meg a sok lelkes fotósnak / 5-6 videó, amiből 2-t nem minősítenék, mert túl sok káromkodás lenne benne (adnék 1 pontot, de mindjárt el is veszem: 0 pont) / 1 db webkamera a Széchenyi téren... hát ehhez mit szóljak??? (0 pont)
Ami viszont jobban bosszant, hogy a buszok útvonalának hálózatát nem találom meg. Márpedig a közlekedés szempontjából nagyszerű lenne. Itt Párizsban pl. nagyszerűen lehet a GMap-et használni arra, hogy kitalálja az ember hova hogyan tud eljutni. No nem menetrend jelleggel, csak geográfiailag tájékozódva. A mentrendhez itt is van egy külön oldal és hozzánk hasonlóan ez is csak az ország nyelvén van megfogalmazva.
A tegnapi napon azzal foglalkotam, hogy megcsináljam a 30-as busz vonalát és hozzáférhetővé tegyem. Többé kevésbé sikerült. Mára azonban kiderült, hogy a PK ZRt-nek a weboldalán van egy nagyon jópofa térkép, amin lehet megállókat és járatokat keresni. A legjobb dolog pedig az, hogy a járat kiválasztása után nyomon követhetjük, hogy a busz éppen hol jár (akár telefonon is, WAPpal)! Hoppá! Kb. percenként frissített GPS alapú helyzetazonosítás (kisebb tévedésekkel, de hát ez ugye Magyarország)! Szuper!
De kérdem én, miért nem lehet ugyanezt (de legalább a megállókat) a GMAP-en is látni, akár Honolulu-ból, vagy Citlaltépetl csúcsáról WAP-ozva? Mi oka van annak, hogy csak az adott oldalon lehet megtekinteni, ahelyett, hogy bárki számára hozzáférhetővé tennénk?
Itt egy nagyszerű megvalósítás, amire még büszke is lehetne a város, meg a vezetősége, hogy végre közhasznú dolgokra költötték a pénzt...
Kiváncsi vagyok mit válaszolnak majd a levelemre (lelkes, bátorító és pozitív hangulatú), ... ha egyáltalán válaszolnak.
Szóval, ha érdekel valakit, akkor itt követheti a buszokat. Jó virtuális buszozást!
KÉRJÜK, HOGY A WEBOLDALAK TARTALMÁT ANGOLUL és ha lehet, akkor PLUSZ MÉG KÉT NYELVEN TÜNTESSÉK FEL (német/francia). EZ MÉG NAGYON ALAPSZINT. A KULTUR(H)ÁLIS FŐVÁROS NEM CSAK A PÉCSI CIVISEK SZÓRAKOZTATÁSÁT JELENTI és figyelembe véve, hogy a magyar nyelv nehéz, EZÉRT SEGÍTSÜK A KÜLFÖLDIEKET!
Csatlakozik valaki?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése