2009-09-23

Micsoda hírek

Pszichodráma:
Az elcserélt gyerek
Elcserélték. 6 éve. Valakire. Nem tudni, hol a saját gyerekük. Dráma!
Beadták a gyereket egy intézetbe. Apa táppénzen, anya pszichiátrián (volt). Dráma!
A gyerek (aki nem hasonlít a szüleire, de gondolom már 2 évesen sem hasonlított), most hogy azért már rendelkezik önálló tudattal, bambán nézhet bele a nagyvilágba, mert akiket eddig szeretett, akiktől - valószínűleg - szeretet kapott, azok egy pillanat alatt eltaszították maguktól és tudomást sem akarnak szerezni róla. Az apuka és anyuka pszichésen megtört. De könyörgöm: megöltek egy emberi lelket! A gyerek érzett valamit, amit már sose fog... és a szülők túlélik, de a gyerek? Ember tud maradni egyáltalán?
Tudom, hogy szar helyzet, de nem lett volna célszerűbb megtudni, hogy vajon hol van a saját gyerek? A kórházban ugyanakkor születettek családjának utánanézni? Itt franciáknál volt, talán egy éve egy ilyen eset, de ott a gyanakvó szülők a 3 éves (nem 6!) gyerekükről derítették ki, hogy nem az övék, de (DE!) kinyomozták, hol a sajátjuk és cseréltek. Na az se lehetett semmi, de azért mégis kevésbé törés a gyerek számára!
Valami itt nincsen jól!

Etikai karcolat:
Bank-etika (oximoron vége?)
Hogy a bankok nem etikusak azt eddig mindenki tudta. A szegény ember pénzéből élnek. Persze egy átlagember számára a bank nagyszerű, hiszen nem csak hogy megőrzik a nehezen összekuporgatott pénzüket, de még kamatot is kapnak rá! Juhé! Arra már alig jutnak el az emberek, hogy ha a kamat mértéke meghaladná az aktuális infláció értékét, akkor a banknak nem lenne miből kinyerni a dolgozói számára a fizetést. Nem megyek bele a részletekbe.
Ez a hír végre azt jelenti, hogy talán elindult valami és az emberek is fognak számítani az állami gépezetben, nem csak a bankok. Nem ugyanaz a lépték, de az ember (bankár) csak addig ütheti a tőkét, amíg van mit, vagy van mivel. Ha az emberek pénze/bizalma elfogy a bankok iránt, akkor nem lesz miből kifacsarni a levet... Persze a kiszolgáltatottságunk nagy önkényúrrá teszi őket!

Ellenkarcolat:
Bankkártya kartell (ennek nem találom a linkjét)
Mesterségesen, magasan tartották a bankok a bankkártyás fizetések díját (92 óta! Hoppá! Gyorsan fény derült rá, mi?), amit a vállalkozók/cégek fizettek ki. Miért lehet itt mindent megengedni a kis emberrel szemben?
Ja, hogy most a PSzÁF megbünteti őket! 5-20 millió FT-ra. Az igen! 1 heti nyereségük oda! Hajjaj! Keményen megbüntették őket...
Persze ha belegondolok, akkor ezt az összeget, mint hiányt elő fogják teremteni... na várjunk csak, már megint rajtunk csattan az ostor! Vagyis az állam minket büntet.
... és akkor már az IMF hitelek felhasználásáról (bankok támogatása) valamint az összegek felhasználási módjának ellenőrzéséről nem is merek beszélni. Persze a banknak vissza kell fizetnie valamikor, azt meg majd "kigazdálkodják" valahogy... remélem érthető és nem kell folytatnom.
Szép dolog a kapitalizmus, de az egyenlő jogokkal még szebb lenne. Pl. ha én is bemehetem volna a bankom felszólító levele után, miszerint rosszul számolták a kamatokat és emiatt fizessek be 20 000 Ft-ot pluszban... szóval bemehettem volna és mondhattam volna: ha én a matekórán elcseszem a számolást, akkor nem a padtársamat bünteti meg a tanárnő! Igyátok meg a levét a rossz számolásnak! Vonják le a fizetéséből az alkalmazottnak, vagy a szoftver fejlesztőnek!
Bementem. Elnézést kértek és azt mondták, hogy nem az Ő hibájuk, mármint személyesen nem az adott alkalmazotté, aki velem szemben ült. Mégegyszer elnézést kért. Mit kezdjek vele?
Ugye hogy ez elképzelhetetlen a bank büntetése, és kódex ide, kódex oda, továbbra is így marad!

2 megjegyzés:

  1. Józsi, látszik, hogy nem vagy egy tőzsdecápa: egy bank pl a betétek és a hitelek kamatkülönbségéből is vidáman megélne szerintem, de általában be is fektetik a náluk levő pénzt. Ha az inflációnál magasabb kamatokat fizetnének, akkor sokan ebből élnének.

    TCSG

    VálaszTörlés
  2. Hát tőzsdeguru, meg cápa sem vagyok, de nem is akartam ennyire belemélyedni a dolgok mikéntjébe, hiszen a mondandóm lényege nem a pénzkinyerés módja, hanem az erkölcsi hozzáállás.

    Józsi, a tőzsdeamőba

    VálaszTörlés